Myten – Hallux Limitus

Når man viser Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ til en klinikejer, der sværger til de traditionelle teorier omkring fodmekanikker, er det første svar typisk: “Det her indlæg vil forårsage Hallux Limitus.” Hallux limitus er defineret som den dorsale phalanx kolliderende med metatarsal hovedet. Nogle mennesker lider af Hallux Limitus eller Hallux Rigidus, men det er utænkeligt at Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ er skyld i denne lidelse.

- Myten - Hallux Limitus

Som demonstreret på modellen til venstre, når der er tale om hyperpronering. Når foden placeres i vægtbærende STJ neutral position, eleveres første tåstråle. Det faktum kan ikke diskuteres og kan let verificeres ved netop at placere foden i STJ neutral.
Dr. Vladimir Janda demonstrerede, at en øvelse meget lig, er at samle et håndklæde op med dine fødder, men uden at krølle tæerne, (Janda small-foot exercise) løfter svangen, og roterer benet udad. Med udgangspunkt i STJ neutral position, fører øvelsen første metatarsal og storetåen ned til jorden, uden at svangen kollapser, eller benet roterer indad.

- Myten - Hallux Limitus

Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ placerer en lille kile (oftest 3.5 eller 6.0 mm) under første metatarsal og storetå. Denne kile, som ikke forlænges til anden metatarsal, virker på to måder. 1] den bevirker en ændring i første metatarsals timing af jordkontakt 2] den begrænser den maksimale bevægelse i første metatarsal og storetå. Den ændrer ikke mærkbart på det vinklede samarbejde mellem første metatarsal og Phalanx i gang cyklussen.

Praktiske erfaringer: Tusindvis af patienter har båret Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ i flere år, og vi har endnu ikke modtaget en eneste rapport, der indikerer, at Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ forårsager smerter i leddene i første tåstråle.