Hvorfor hjælper Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ så godt? – Hvad kan patienterne forvente?

•  Patienter med dynamisk hyperpronation: Reduceret dynamisk hyperpronation – mindre  indadrettet rotation af underekstremiteterne, reduceret knæ- og hoftesmerter samt reduceret lændesmerter.
•  Patienter med dynamisk supination: Afspændning af supinationsmønstret –  pattern – blødere hælnedslag og reduktion af muskelspændingen af lægmuskulaturen.
•  Patienter der hyperpronerer oplever en bagudrettet bækkenrotation og en mere korrekt stilling af bækken – og en mere oprejst overkrop samt et mere bagudrettet tyngdepunkt af kroppen – hvilket betyder en mindre belastning af lænden.
•  Over tid, når kroppen responderer fuldt ud på den mere bagudrettede kropsholdning, vil hoved og skuldre ligeledes komme længere tilbage, og der opnås en sundere og mere oprejst kropsholdning samt en forbedret holdning af den øverste del af ryg og nakke.
•  Reduktion af smerter og ubehag i fødderne.
Som med alle forandringer, responderer nogle patienter mere markant og andre kræver mere tid og tilvænning. En ting er sikkert, at mere end 95 % af patienterne vil beskrive den positive forandring, og de melder tilbage om mærkbar reduktion i fod, knæ, hofte, ryg og nakkesmerter. Over tid 2-3 uger i kombination med terapi vil smertereduktionen være signifikant.

Denne teknologi virker så godt, fordi den er baseret på en model, der beskriver fodens dynamik, men først en statisk observation.

Hvorfor så god effekt?Når foden placeres i dens vægtbærende subtalare neutrale stilling, vil man bemærke at den første metatarsal roteres og eleveres. Dette forveksles ofte med forfods varum, der er en sjælden konstruktionsvariation af foden, der kan være medfødt eller skyldes en skade eller et kirurgisk indgreb. Nærmere undersøgelse viser, at 2. til 5. metatarsal hviler på underlaget og kun første metatarsal er eleveret.

 

Hvorfor så god effekt?Hyperpronation opstår som et resultat af, at første metatarsal bevæger sig nedad for at blive vægtbærende, og når den gør det, kollapser den mediale længdeakse – anklen ruller ind og underekstremiteten roterer indad.

 

 

Hvorfor så god effekt?Til at begynde med baserede fodspecialist Dr. Rothbart hans test og udvikling på statiske observationer. Som et resultat heraf, opbyggede han indlægget under metatarsalen svarende til, at foden blev holdt i vægtbærende subtalar neutral stilling. Han opdagede dog hurtigt, at dette ikke virkede, fordi patienterne mistede balancen, idet tyngdepunktet i kroppen blev presset for langt bagover under gang.

 

Hvorfor så god effekt?Dr. Rothbart begyndte derfor at teste med en mindre kile(efterfølgende defineret som Medial Column Technology®). Han opdagede, at kroppen opnåede en bedre korrektion (reduktion af hyperpronation) ift. forsøgene, der var baseret på de statiske observationer. Kroppen forstærkede selv effekten af den nye kile. På baggrund af mange forsøg konkluderede han, at den optimale dimensionering af kilen var ca. 1/3 af elevationen af den første metatarsal i subtalar neutral stilling.

Medial Column Technology® (kilen) virker ikke som en passiv støtte af foden som f.eks. traditionelle indlæg og svangstøtte. Efter alt at dømme aktiveres de muskler, der kontrollerer foden, hvilket reducerer hyperpronation. Dette medfører en ændring i gangcyklusens timing, når første metatarsal og stortåen fornemmer kontakt med underlaget.

Fra dette perspektiv er det klart, at hyperpronation reduceres signifikant. Ved visuel observation vil den blive reduceret med ca. 70%.  Baseret på en undersøgelse på over 5.000 patienter, responderer over 95% positivt på Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™.  Patienterne mener, at Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ er behagelige at anvende, og de rapporterer om mærkbar reduktion af ubehag og smerte, samt føler større stabilitet og komfort.

En faktor, som ikke må overses, er patientens compliance. Da det er et proprioceptive system mere end et støttende system, er dimensioneringen af korrektionen meget lille, så Posture Control- & ProKinetics Insoles™ samt Solemate Comfort Microlift™ 1] passer i næsten alle sko, og 2] mærkes slet ikke, så der er ingen følelse af at have et fremmedobjekt i skoen.